Vad är bristningar?
Bristningar kan liknas som sträck på huden. De kan skilja sig mycket i hur de ser ut och kan ändra färg, form och synlighet med tiden. Tydliga, tjocka och mörkröda bristningar kan bli smalare och hudfärgade till exempel. De förekommer alltså för att kroppen växer för snabbt och huden inte hinner med. Det är därför en större risk att få bristningar som gravid. De kan dyka upp på olika platser på huden där den tänjs ut för att kroppen vuxit för snabbt. Det är vanligt att gravida kvinnor får det kring magen eftersom att den växer så snabbt och män får de ofta runt rygg och axlar.
Det är vanligt att vilja få bort bristningar på magen som uppkommer som vanligast under puberteten, graviditeten eller om man ökar i vikt. Varken tillväxten man gör under puberteten eller graviditeten går att förhindra. Bristningar kan även uppkomma om man tränar väldigt hårt och musklerna växer snabbt. Huden måste helt enkelt hinna med kroppens tillväxt.
Bristningar som gravid
Det är väldigt vanligt att få bristningar som gravid eftersom kroppen genomgår sådana stora förändringar och huden oftast töjs ut. Detta sker ofta runt magen som självklart växer väldigt snabbt under denna period men kan även dyka upp lite vart som helst på kroppen, då det är vanligt att öka i vikt eller bh-storlek när man blir gravid. Eftersom kroppen växer snabbare än huden hinner med tänjs den ut och bristningarna bildas. När man dessutom är som mest hormonell är detta inte särskilt uppskattat, och gärna något man slipper från första början och vill få bort bristningar på magen och resten av kroppen.
Kan man undvika bristningar när man blir gravid? De flesta kvinnor som är gravida vill gärna slippa bristningarna och ta itu med problemet innan de hunnit dyka upp. Det har ofta debatterats om ifall detta är möjligt eller om det bara är att hoppas på det bästa. Mycket handlar om hur väl man tar hand om sin kropp, så det går definitivt att både påverka uppkomsten under graviditeten och få bort bristningar.
Förebygga bristningar som gravid
Vi fruktar dem... och ändå får vi veta det inte finns något vi kan göra åt det. Det är genetiskt. Antingen får du dem eller så får du dem inte. Även om jag inte är helt oense med detta uttalande, tror jag det finns saker du kan göra för att förhindra bristningar. Kanske är en del människors hud mirakulöst mer tänjbar än din, men om du är genetiskt predisponerad för bristningar finns det fortfarande alternativ för dig.
Att ta hand om kroppen på specifika sätt kan leda till bättre och starkare hud vilket i sin tur leder till att den klarar av mer och därmed kan man förebygga framtida hudproblem. Bristningar är något vi i allmänhet accepterar som en självklarhet. Du har antingen elastisk hud eller inte. Om du har turen att ha elastisk hud kommer du inte att få bristningar, eller hur? Fel. Naturligtvis finns det något du kan göra åt hudbristningar ... det är att ändra elasticiteten i huden. Så hur gör vi det? Här följer en lista av elva åtgärder du kan ta för att förhindra bristningar.
Så hur stärker man huden och kroppen? Genom att ta hand om huden så kan du förhindra att framtida problem med att försöka få bort bristningar på magen.
11 sätt att förebygga bristningar under graviditeten
1. Gelatin
Gelatin är ett bra sätt att förhindra bristningar. Kollagenproduktion är nödvändig för att förbättra din huds elasticitet. För att öka din huds kollagenproduktion kan du äta gelatin för att få mer kollagen genom din kost. Ett annat namn för kollagen är... du gissade det: gelatin. Idag har vi allvarlig brist på gelatin i vår kost. Så hur skall man göra för att få in mer gelatin i sin kost?
Gör ben-buljong. Du kan dricka den som den är varje morgon. Använd den för att göra såser, soppor och grytor. Använd den för att koka riset i. Den ger mycket smak. Du kan även använda ett gelatinpulver. Det här kan du blanda med drycker utan att det blir gelé-aktigt. Det kan användas för att tjockna eller stelna livsmedel. Det kan användas för att göra stora fruktgodisar eller jello.
Gelatin bidrar inte bara till att förbättra hudens elasticitet utan det har också många andra fördelar, bland annat: förbättrad sårläkning, förbättrad sömn, förbättrad insulinkänslighet, bekämpa rynkor, främja matsmältningen och minska tarminflammation, och minska ledvärk.
2. Hydratisering
Håll din kropp väl hydrerad. Under graviditeten ökar din blodvolym ökar du bygger en enorm vattensäck för ditt barn att bo i. Din kropp har en ökad efterfrågan på vatten. Din hud behöver också hydreras för optimal hudelasticitet. Det rekommenderas att du dricker 8-12 glas vatten varje dag. Mestadels bör du dock uppmärksamma hur du känner. Torra läppar eller torrt svalg är ett säkert tecken på uttorkning. Att vara trött, ha huvudvärk, eller en brist på koncentration kan också vara ett tecken på att du är uttorkad.
3. Kokosolja
Jag använde en kokosolje-lotion under min första graviditet för att hålla magen fuktig. Kokosoljans förmåga att ge näring åt huden har varit känd (särskilt i tropikerna) i århundraden. Kokosnötolja är full av mättade fettsyror, som främst gäller medellångkedjiga fettsyror. Fleromättade fettsyror, å andra sidan, oxideras lätt och är därför mer benägna att orsaka skador på huden. Detta är inte bara sant för oljorna vi smörjer på vår hud, men även oljor vi konsumerar.
Kokosnötolja kan lätt appliceras topiskt. Det är bäst att applicera direkt efter en dusch för att hålla fukten i. Jag älskade också en blandning av kokosolja och bivax. Blandningen hjälpte till att hålla kokosoljan på plats tills den absorberats in i huden.
4. Vitamin C
Kroppen använder vitamin C för att bilda kollagen och brosk. C-vitamin är också mycket effektivt för att minska bristningar. Bristningar konsumerar kollagen och elastin. Det är bäst att få C-vitamin från en naturlig näringskälla i stället för ett tillskott. Livsmedel som innehåller mycket C-vitamin är röd och grön paprika, guava, grönkål, persilja, rovor och broccoli. Du kan också göra din egen C-vitamin.
5. Oljebehandlingar
Välgörande oljor inkluderar: Olivolja, vitamin E-olja, eteriska oljor, och ricinolja. Vitamin E-olja kan förbättra hudens elasticitet och därför förhindra bristningar. De flesta av dessa oljor fungerar på grund av sina antioxiderande egenskaper, som minskar bristningar.
6. Zink
Zinkbrist är en anledning till att vissa människor är mer benägna att få hudbristningar. Zink är ett naturligt spårmineral och ett av de mest rikligt förekommande i kroppen. Zink används också i produktionen av kollagen och även innehåller antioxiderande egenskaper.
Zink kan hittas i överflöd i kyckling, lamm, nötkött, ägg, nötter, baljväxter och fullkornsprodukter.
7. Sheasmör eller kakaosmör
Sheasmör och kakaosmör är två av de bästa mjukgörarna där ute. De är exceptionella på att hålla huden fuktig och slät. Kakaosmör är ett naturligt fett som utvinns ur kakaobönan. Sheasmör är tillverkad av barken från Karite-trädet. Fettsyrorna extraheras från nötternas skal. Dessa fungerar genom att stimulera hudförnyelse-processen... Och åter igen så förebygger det och bidrar till att minska bristningar.
8. Ät en hälsosam kost
Det är alltid viktigt att äta en balanserad och hälsosam kost då detta påverkar kroppen och huden starkt. Se även till att du får i dig alla viktiga vitaminer, om inte genom kost genom kosttillskott, som vitamin C, E och A. Att till exempel ta kosttillskott med collagen kan även hjälpa att hålla huden elastisk.
9. Håll huden återfuktad
Som tidigare nämnt kan det hjälpa att återfukta och mjuka upp huden med hjälp av oljor och krämer. Detta är viktigt särskilt runt de partier som riskeras att drabbas av bristningar men du behöver absolut inte snåla med insmörjning på resten av kroppen heller. Smörjer du in kroppen blir den mindre torr och mer elastisk vilket kan hjälpa den att hänga med när kroppen snabbt förändras i och med en graviditet.
10. Massera huden
En massage kan inte bara vara skönt, utan ett ökat blodflöde gör att huden lättare kan töjas ut utan att orsaka bristningar. Du kan även passa på och använda en olja eller lotion för att samtidigt återfukta huden.