I medelåldern är det många som drabbas av hemorrojder. Vid 50 års åldern har ungefär hälften av befolkningen upplevt en eller flera av de klassiska symtomen, till exempel; rektal smärta, klåda, blödning och eventuellt framfall (när det sticker igenom analkanalen). Även om hemorrojder sällan är farliga kan det vara en återkommande och smärtsam åkomma. Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra åt dem. Men varför får man hemorrojder egentligen och hur blir man av med hemorrojder?
Vad är hemorrojder?
Det är svullna vener i den lägsta delen av ändtarmen och anus. Ibland är väggarna i dessa blodkärl så tunt sträckta att venerna buktar ut och huden blir irriterad, speciellt när du bajsar.
Hemorrojder bildas när dessa vener blir svullna och utspända, ungefär som åderbråck på benen, eftersom blodkärlen ständigt måste kämpa mot gravitationen för att få blodet tillbaka till hjärtat.
Hemorrojder är den främsta orsaken till blödning i och runt ändtarmen. Det är sällan farligt och klaras ofta upp inom ett par veckor. Men du bör konsultera med din läkare för att säkerställa att det inte är något mer allvarligt. Din läkare kan också ta bort hemorrojder som inte försvinner efter några veckor eller om de är väldigt smärtsamma.
Inre och yttre hemorrojder
Storlek och läge vilket också gör att man lider olika mycket. Beroende på vilken typ av hemorrojder man har kan den behandling, om det behövs, också skilja sig mycket åt. Här kommer vi lista de olika typerna och stadierna för att sedan gå vidare till att förklara vilka olika behandlingsalternativ som finns till hands för den som lider av detta vanliga problem.
När inre hemorrojder är tillräckligt långt inne i ändtarmen, kan du vanligtvis inte se eller känna dem. Dessa är i allmänhet inte så farliga eftersom de inte ger upphov till smärta. Blödningar kan vara det enda tecknet på att de finns där.
Yttre hemorrojder är i anus, där det finns många fler smärtkänsliga nerver så man känner av dem mycket mer och de kan även ge värre blödningar.
Ibland kan hemorrojder leda till framfall eller blir större och bukta ut utanför analsfinktern. Då kan du se dem som fuktiga knölar som är mer rosa än dess omgivning. De är dessutom mer benägna att göra ont och blöda oftast i samband med att du bajsar.
Olika stadier
Genom att ha koll på de olika typerna (inre och yttre), kan du snabbare få korrekt behandling och bli av med dina problem en gång för alla.
Stadium 1 – Detta är den mildaste formen och kännetecknas av inre hemorrojder som fortfarande befinner sig ovanför analhåligheten eller Linea Pectinata. I detta skede är smärtan ännu inte uppenbar eftersom själva svullnaden fortfarande är relativt lindrig och inte stör allt för mycket med toabesök och liknande. I vissa fall av stadium 1 hemorrojder kan man dock observera milt obehag och klåda.
Stadium 2 - Detta stadium är då man kan se att hemorrojden börjar framfalla. I detta skede, börjar de hemorrhoidalavävnaderna försvagas och kollapsa vilket leder till att hemorrojden kan komma ut genom analkanalen. Som tur är kan man få venerna att gå tillbaka in genom ringmuskeln. Symtomen i stadium 2 är typiskt mycket irriterande och smärtsamma.
Stadium 3 - Dessa kännetecknas också av stor risk för framfall, men dessa hemorrojder går inte tillbaka. Detta innebär att hemorrojder som har framfallit inte kan skjutas tillbaka in till skillnad från dem i stadium 2. Dessa fall är mycket obehagliga, smärtsamma och man kan upptäcka att man blöder i rumpan.
Stadium 4 – I dessa fall hänger hemorrojder som kommit igenom analöppningen genom framfall ut ut ändtarmen och förblir hängande utanför. Hemorrojder av denna grad är oerhört smärtsamma, kan göra att det kommer blod från ändtarmen. Dessa oftast blödande hemorrojder riskerar också att bli infekterade eftersom de sitter utanför kroppen och inte är skyddade av slemhinnor och annan vävnad. Det är därför särskilt viktigt att söka hjälp snabbt om man lider av de karaktäristiska symtomen av stadie 4 hemorrojder.
Varför får man hemorrojder?
Experter är oense om vad exakt det är som orsakar hemorrojder men troligen är det flera faktorer. Traditionellt är problemet vanligt förekommande i samband med kronisk förstoppning, spända tarmrörelser och långvariga toalettbesök - som alla stör blodflödet till och från det drabbade området, vilket leder till att blod samlas i klumpar kring analen. Detta förklarar också varför det är särskilt vanliga under graviditet, då den växande livmodern trycker på venerna.
Nya studier visar att patienter med hemorrojder tenderar att ha en högre analkanal – detta innebär för de drabbade, att den glatta muskulaturen i analkanalen är hårdare än hos genomsnittet (även när den inte är ansträngd).
Förstoppning kan bidra till att förvärra dessa problem eftersom ihopdragningarna som sker när avföringen passerar ökar trycket i analkanalen och skjuter hemorrojder mot ringmuskeln. En ytterligare faktor är att den bindväv som stödjer och håller hemorrojder (både när de är svullna och bara vanliga ven-kluster) på plats försvagas med åldern, vilket i sin tur kan leda till att hemorrojder börjar bukta ut och i vissa fall till och med orsaka framfall.
Hur uppkommer problemet och vem löper störst risk att drabbas?
Även om hemorrojder kan drabba vem som helst, så löper vissa människor en ökad risk att utveckla sjukdomen. Det är större risk att drabbas om man är gravid, detta beror på att den extra vikten innebär ökat tryck på venerna. Äldre människor löper också större risk för att drabbas men om man försöker förebygga att drabbas kan man komma lindrigt undan.
Livsstil och kost spelar en viktig roll. Genom att göra ändringar i din livsstil kan du faktiskt göra en hel del för att minska risken.
Kosthållning
Mycket tyder på att kosten spelar en avgörande roll i huruvida man drabbas av hemorrojder. Människor som inte får i sig tillräckliga mängder fibrer kan vara mer benägna att drabbas av förstoppning och ha en mer spänd ändtarm, vilket i sin tur kan leda till att hemorrojder bildas.
Ett hälsosamt dagligt vätskeintag stöder en god ämnesomsättning och kan bidra till att motverka förstoppning. Människor som inte dricker tillräckligt med vatten varje dag kan därför också vara mer benägna att utveckla hemorrojder. Genom att dricka mycket vatten, konsumera fiberrika livsmedel och undvika mat med en hög fetthalt, kan du göra en hel del för att förbättra dina chanser att hålla sig frisk och fri från hemorrojder.
Alkohol och tobak
Att se till att dricka mycket och få i sig fiber kan hjälpa till att skydda dig från hemorrojder men tyvärr kan vissa ämnen faktiskt öka din chans för att utveckla sjukdomen. Studier har visat att överkonsumtion av alkohol och tobaksrökning är två faktorer som bidrar till utvecklingen av hemorrojder. Eftersom rökning påverkar din totala vaskulära hälsa är det bara logiskt att denna dåliga vana också har en skadlig effekt på venerna i analområdet. På samma sätt är alkohol farligt i det att det leder till uttorkning som resulterar i hårdare avföring. Å andra sidan kan överdriven konsumtion av alkohol resultera i kronisk diarré. För att vara på den säkra sidan bör du hålla dig borta från cigaretter och konsumera alkohol med måtta, detta kan hjälpa till att hålla dig fri från hemorojder under den närmaste framtiden.
Toalettvanor
Är du en utav de som tar med dig hela söndagsbilagan in på hemlighuset? Studier visar att människor som dröjer sig kvar på toaletten länge, lättare kan drabbas av hemorrojder. De som är riktiga långsittare riskerar även att drabbas värre än andra och är mer benägna att till exempel drabbas av blödande hemorrojder. Kort sagt förkorta dina toalettbesök och din bakdel kommer att tacka dig.
Övervikt
Vid det här laget vet du förmodligen att fetma kan spela en roll i utvecklingen av en rad fysiska åkommor inklusive hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. Om du behöver ytterligare en anledning till att komma i form, så kan övervikt höja dina odds att drabbas av hemorrojder genom att sätta större press på venerna i anus. Så vänta inte längre med det där gymmedlemskapet, kom i form och minska dina chanser att drabbas.
Hemorrojder behandling och diagnos
Hemorrojder kan vanligen diagnostiseras efter en snabb fysisk undersökning. Yttre hemorrojder är i allmänhet uppenbara, i synnerhet om en blodpropp har bildats. Din läkare kan också granska analkanalen med ett anoskopi, ett kort plast rör förs in i ändtarmen med belysning. Om det finns tecken på blödning eller mikroskopiska spår av blod i avföringen, kan flexibel sigmoideoskopi eller koloskopi utföras. Sigmoideoskopi används för att utesluta andra orsaker till blödning, såsom kolorektala polyper eller cancer, särskilt hos kvinnor över 50 års ålder.
Hur blir man av med hemorrojder?
De flesta symtom kan lindra med enkla hemorrojd behandlingar hemma. För att undvika enstaka skov kan du prova följande husmorsknep och ta hjälp av en naturlig salva mot hemorrojder.
Kost och träning
Gör ditt bästa för att få in mer fiber i din kost, ett fiberrikt kosttillskott kan vara lösningen om du inte vill eller har möjlighet att lägga om din diet mer drastiskt. Tillsammans med tillräckligt med vätska, mjukar fibrerna upp avföringen och gör att den lättare passerar ändtarmen, vilket minskar trycket.
Några exempel på lämplig fiberrik mat är till exempel broccoli, bönor, vete, havrekli, hela korn och färsk frukt. En nyttig fiberrik kost kan också hämma inflammation och minska ändtarmssfinkterns utvidgning. För att undvika pinsamma gaser i samband med ökat fiberintag kan det vara en bra idé att börja långsamt och gradvis öka ditt intag till 25-30 gram fibrer per dag. Du bör också komma ihåg att samtidigt öka ditt vätskeintag.
Tänk även på att röra på dig regelbundet för att hålla igång matsmältningen.
Sitz även kallat Sittbad
Ett sittbad är ett varmvattenbad för skinkorna och höfterna (namnet kommer från tyskan, "sitzen" betyder "att sitta"). Det kan lindra analklåda, irritation och spasmer i ringmuskeln. Apotek säljer små plastbad som passar över en toalettsits, eller så kan du sitta i ett vanligt badkar med någon decimeter varmt vatten. De flesta experter rekommenderar ett 20-minuters sittbad efter varje gång du har bajsat och två eller tre gånger per dag i utöver detta. Var noga med att försiktigt klappa området torrt efteråt; inte gnugga eller torka hårt.
Hemorrojder behandling hemma
Du kan även lindra besvären med en receptfri kombination av hemorrojder salva & kapslar, som kan lindra och lugna det drabbade området. Kapslarna verkar inifrån genom ditt matsmältningssystem, medan krämen kan applicera på utsidan som en lindrande produkt för att hantera obehaget.
Hemorrojdbehandling hos läkare
Gummibandsligering är en metod som bara används på inre hemorrojder som sitter på tarmslemhinnan. Läkaren placerar med hjälp av ett instrument ett gummiband runt hemorrojdens bas. Gummibandet stoppar blodflödet till hemorrojden, vilket gör att den så småningom förtvinar och trillar av. Gummibandsligering gör man vaken och helt utan bedövning, precis som under rektoskopi.
Ligeringen ska aldrig göra ont men skulle man känna smärta under eller efter läkarbesöket bör man konsultera med sin läkare. Komplikationer är sällsynta och omfattar mild smärta och en känsla av att analen är trängre än normalt.
Andra metoder för att bli av med inre hemorrojder är laser eller infraröd koagulation, skleroterapibehandling och kryokirurgi. Dessa hemorrojdoperationer fungerar alla i stort sett på samma vis som gummibandsligering men är inte riktigt lika effektiva när det gäller att förhindra återfall. Biverkningar och återfall varierar beroende på metod så kontakta din läkare om vad som är bäst för just dig och din situation.
Om de ovannämnde metoderna inte hjälper kan besväret behandlas med operation. Traditionell hemorrojdektomi går ut på att man lägger ett smalt snitt runt den yttre och inre hemorrojdvävnaden och man tar då bort blodkärlen som har orsakat åkomman. Denna kirurgiska metod botar 95 % av fallen och har få efterföljande komplikationer.
Förfarandet kräver narkos, men patienten kan gå hem samma dag. Trots att ingreppet kan vara smärtsamt och återhämtningstiden är längre än för de andra metoderna, är många människor lättade av att få en permanent lösning till sina problem. Har man inte särskilt allvarliga eller återkommande besvär bör man självfallet pröva receptfria metoder innan man försöker sig på hemorrojdektomi, läkare rekommenderar heller inte så pass allvarlig kirurgi om det inte är absolut nödvändigt.