Prostata: Så kan du bästa ta hand om din prostata

Kloka män tar hand om sin prostata från tidig ålder för att sedan leva ett bekvämt liv när de börjar bli lite till åren. Ta hand om din prostata med våra naturliga tips. Prostatakörteln har flera viktiga funktioner när det gäller utlösningen och fertilitet. Det är nämligen mannens prostata som producerar den vätska som senare blandas med spermierna. Vätskan hjälper spermierna att simma längre och lättare ta sig fram. Utan en fungerande prostata så riskerar du som man att bli steril. Problem med prostatan kan även påverka urineringen och göra att man kissar svagare eller drabbas av urinläckage. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på olika prostata symtom på bland och försöka förebygga dessa problem.

Prostatakörteln & dess funktion

Mannens prostata är en körtel som har den ungefärliga storleken och formen av en valnöt. Den sitter under urinblåsan hos män och den primära funktionen av prostatan är att producera vätska för sperma. En onormalt låg vätskemängd kan både leda till erektionsproblem och infertilitet. Att ta hand om prostatakörteln kan förebygga eller behandla vissa problem med prostatan.

Prostatakörteln passerar två huvudsakliga faser av tillväxt och det är främst av det manliga hormonet testosteron som gör att en prostata ökar i storlek. Den första tillväxtfasen inträffar tidigt i puberteten och prostatan fördubblas nästan i storlek. Den andra etappen startar från runt 25-årsåldern och körteln börjar då att växa igen. Denna andra fas av prostataförstoring resulterar många gånger i vad som är känt som en förstorad prostata (BPH) och kan skapa vissa problem. Det är därför viktigt att du tar hand om prostatan och känner till de olika symptomen för olika prostata problem.

Prostataförstoring

De flesta män över 50 år drabbas av olika grader av prostataförstoring och är en naturligt del av att bli äldre. Men en prostata kan förstoras olika mycket och vissa får stora problem, medan andra inte känner av några besvär alls.

Det är oftast den inre delen av prostatan som sitter runt urinröret som förstoras. Det kallas BPH är en godartad prostataförstoring, vilket kan vara nog så besvärligt. Men det är varken cancer eller ökar risken för prostata cancer. Många män märker knappt ens av att de har drabbats av en förstorad prostata, men i vissa fall så klämmer prostatakörteln åt urinröret så skapar stora problem att kissa. De kan få väldigt svårt att kissa eftersom urinstrålen blir svagare och känna att det är svårt att helt tömma urinblåsan. Men om det lämnas obehandlat kan det uppstå problem med prostataförstoring för dig över tiden. Så det är bättre att följa följande tips för att ta hand om din prostata. Problem med prostatan kan även påverka ditt sexliv.

Förstorad prostata symptom

En förstorad prostata (BPH) är inte kopplad till cancer och ökar inte risken för prostatacancer. Prostataförstoring symptom (BPH) och prostatacancer kan dock vara likartade. De flesta män över 50 år kommer så småningom att bli drabbade av en förstorad prostata. Prostataförstoring symtom börjar sällan innan du fyllt femtio, men nästan 50 procent av män i sextioårsåldern och cirka 90 procent av män i sjuttioårsåldern visar vissa tecken på prostataförstoring (BPH).

Problem med att kissa är ett vanligt prostataförstoring symtom

Ett väldigt vanligt symptom som många besväras av är olika problem mer att kissa. Det beror på att körteln omsluter urinröret och en förstorad prostatkörtel kan därför påverka urineringen. Exakt hur urineringen påverkas varierar mellan individer och hur allvarlig förstoringen är.

förstorad prostata genomskärning
  • Upplever en svagare urinstråle. Det är även vanligt att uppleva en långsammare eller fördröjd start av urinstrålen. Det kan även generellt vara svårare att börja kissa (urinretention)
  • Svårt att hålla en jämn och konstant urinstråle. Ibland blir det flera uppehåll under tiden som man försöker kissa.
  • En känsla av att blåsan inte är tom även om du precis har kissat. Det kan även leda till att du behöver gå upp fler gånger på natten och kissa.
  • Känner ofta ett starkt eller plötsligt behov av att urinera. Det är även vanligt att ha ett större behov av att kissa oftare än normalt under dagen.
  • Det gör ont vid urinering eller blodigt urin. Det är dock viktigt att vara vaksam på framförallt blod i urinen, eftersom det även kan tyda på en infektion eller ett allvarligare tillstånd. Om du upplever blod i urinen under längre tillfällen, så bör du rådfråga med en läkare.

Det kan dock dröja år innan tidiga symtom blir ett störande problem. Om de lämnas därhän, kan prostataförstoring (BPH) leda till:

  • Allvarliga Förstorad prostata Symtom:
  • En svag blåsa
  • Återflöde av urin som leder till urinblåsan eller njurinfektioner
  • Njursvikt

Tips för att ta hand om din prostata

Om du inte lider av några besvär eller om symptomen är väldigt milda, så behöver ingen prostata behandling sättas in. Men det är oftast rekommenderat att ta hand om din prostatakörtel för att förebygga framtida problem med prostatan. Det finns flera enkla livsstilsförändringar som du kan göra för att undvika problem kan hjälpa dig att begränsa symptom i samband med en förstorad prostata:

  • Konsumera mer av vegetabiliska livsmedel. Inför en hälsosam kost, bestående av minst fem portioner av en mängd olika grönsaker och frukter varje dag, inklusive tomater och andra röda och rosa vegetabilier.
  • Begränsa ätandet av kött och mejeriprodukter. Det har visat sig, att förbrukningen av mindre av kött och mejeriprodukter kan minska hormonella effekter på prostatan.
  • Håll inte inne urin. Urinera när du först känner suget. Gör det till en vana att gå till toaletten när du får chansen.
  • Använd naturliga ProstaSure för att lindra prostatabesvär som täta, smärtsamma och brännande urineringar.
  • Undvik alkohol och drycker som innehåller koffein, eftersom de ökar urinproduktion och orsaka irritation på urinblåsan.
  • Undvik att dricka mycket vätska på en gång. Sprid ut förbrukningen av vätska under dagen.
  • Håll dig varm, kall temperatur bidrar till känslan och lust att urinera.
  • Håll vikten. Man tror att det finns något samband mellan övervikt och prostataförstoring. Fetma är också förknippat med diabetes. I en ny studie har man funnit ett samband mellan prostataförstoring och höga sockernivåer.
  • Motionera regelbundet. Övningar reglera hormonnivåer bidrar även till att hålla din vikt.
  • Undvik stress. Spänningar kan leda till täta urinträngningar.
  • Gör Kegel övningar. Detta görs genom att dra ihop och spänna alla musklerna runt pungen och anus. Upprepa detta ungefär tio gånger, fem till sex gånger per dag.
  • Förvara inte laptopen i knät eller nära prostataområdet.
  • Det rekommenderas att du som är äldre än 40 år, bör du få din prostata undersökt regelbundet, en gång om året.

Valet av behandling beror på svårighetsgraden av dina symtom, i vilken utsträckning ditt dagliga liv påverkas, och närvaron av andra medicinska tillstånd. De möjliga alternativen är livsstilsförändringar, medicin och kirurgi. Om du har prostataförstoring (BPH), bör du gå för årlig undersökning för att följa utvecklingen av dina symtom

ProstaSure Kapslar för en hälsosam prostata

Prostasure Kapslar är ett kosttillskottet med vegan kapslar som är speciellt framtagen efter omfattande undersökningar om män och deras behov. Kapslarna innehåller naturliga ingredienser som kan hjälpa till att stötta en välfungerande och hälsosam prostata. Två av produktens ingredienser är Beta-Sitosterol och saw palmetto som kan stärka prostata funktionen.

ProstaSure kan även hjälpa med de olika besvären som uppkommer vid en förstorad prostata. Ett vanligt problem hos män med prostata problem är att de upplever olika besvär när de kissar. Kapslarna kan hjälpa till att minska dina besvär och göra det lättare för dig att ta hand om din prostatakörtel.

Prostata & Livsstilsförändringar

Det finns många livsstilsförändringar som kan göras för att skydda dig från problem med din prostata. Se till att du vet om någon i släkten har haft prostatacancer eller prostataproblem tidigare. Förbättra prostatahälsan genom att äta hälsosam mat, hålla din vikt i schack och besöka din läkare regelbundet.

1. Ät bra och hälsosam mat för din prostata

Det är viktigt att se till att din kost innehåller en mängd olika frukter, grönsaker, magert protein och fullkornsprodukter som kan hjälpa dig att ta hand om din prostata. Få i dig livsmedel med mycket lykopen, såsom paprika och tomater. Lykopen är det som gör frukt och grönsaker röda, och har visat sig vara en cancer-bekämpande ingrediens.

Ät gärna fisk med höga halter av omega-3 fettsyror, bland annat lax och tonfisk. Dessa livsmedel kommer att hjälpa din prostata samt ditt hjärta och immunsystemet. Om du inte tycker om eller äter fisk, så finns det omega 3 i till exempel sojabönor, valnötter och flaxfrön. Du kan även öka ditt intag av soja. Egenskaperna hos soja, som återfinns i många vegetariska rätter, kan bekämpa cancer. Att byta ut komjölk mot sojamjölk är ett sätt att få mer soja i din kost.

2. Gå ner i vikt om du är överviktig

Om du är överviktig, så bör du lägga upp en lämplig diet och motionsplan som kan få dig att hålla en sund livsstil. Att upprätthålla en hälsosam vikt kan inte bara underlätta för din kropp, men kan även hålla din prostata friskare. Detsamma gäller om du är underviktig eller undernärd. Försök och håll en bra hälsosam vikt och ta hand om din kropp så bra som du kan.

3. Träffa din läkare regelbundet

Du bör få din prostata undersökt regelbundet av en läkare. Tala med din läkare om eventuella problem i din familjehistoria eftersom detta kan vara viktig information och påverka dina risker för framtida prostata problem. Diskutera eventuella symtom som du har upplevt, inklusive inkontinens, impotens eller om du har märkt en förstorad prostata. Din läkare kan hjälpa dig att se till din prostata håller sig frisk och att hantera eventuella hälsoproblem som kan uppkomma.

4. Ta zinktillskott

De flesta män får inte tillräckligt med zink i sin kost, och brister på zink kan leda till förstorad prostata. Zink finns bland annat i kött, skaldjur, nötter och ägg.

Om du misstänker att du inte får i dig tillräckligt med zink, så kan kosttillskott med zink hjälpa till att hålla din prostata frisk. Ta 50 till 100 milligram zink per dag för att minska riskerna för en förstorad prostata. Var noga med att diskutera eventuella tillägg du tar eller funderar på att ta med din läkare.

5. Prostata massage

Prostata massage kan öka blodcirkulationen till prostatan och genitalierna. Genom att massera prostatan regelbundet kan körtelns hälsa och tillstånd förbättras. Produkten Nexus Vibro™ G-punktsstav är speciellt effektiv för detta och har tidigare gett män goda resultat.

6. Utför Kegel-övningarna

Spänn musklerna runt din pung och ditt anus under några sekunder, slappna sedan av. Upprepa denna övning i 5 till 10 gånger om dagen för att förbättra din prostatas hälsa.

7. Prova att ta sågpalmetto bär

Detta tillägg har fått blandade recensioner från användare och det medicinska området, så tala med din läkare innan du provar detta. Vissa tror dock att det minskar inflammation och prostataförstoring.

8. Undvik kaffe

Begränsa mängden koffein du förbrukar. Försök att ta endast en kopp kaffe per dag.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med