Vad är kondylom (könsvårtor)?
Vårtor på könsorgan som kondylom är oerhört smittsamt och sprids genom hudkontakt och hudfriktion. Det är därför väldigt vanligt att viruset överförs genom ett oskyddat samlag.
- Kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV) som även kan orsaka livmoderhalscancer.
- Kondylom drabbar både kvinnor och män, men kvinnor är mer utsatta för komplikationer.
- Kondylom kan behandlas, men kan komma tillbaka om inte även den bakomliggande infektionen behandlas.
Studier har visat att cirka 80 % av den sexuellt aktiva befolkningen någon gång drabbas av könsvårtor. Det är en av de vanligaste könssjukdomarna. Inkubationstiden kan variera upp från ett par dagar till ungefär tre månader och det är mycket möjligt att infektera en annan person utan att vara medveten om att man själv bär på viruset. Detta innebär att den aktuella partnern inte nödvändigtvis kan hållas ansvarig för att ha orsakat smittan.
De flesta fall av kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV), och det finns mer än 70 typer av HPV som specifikt drabbar könsorganen. HPV är den vanligaste av alla sexuellt överförbara sjukdomar. Detta gör att män och kvinnor som är sexuellt aktiva alla är utsatta för komplikationer av HPV, såsom kondylom. Skydd och behandling är avgörande för att förhindra denna infektion. Det är viktigt att behandla vårtor när ett utbrott har uppstått eftersom detta minskar riskerna att smitta andra.
HPV-viruset är särskilt överförbart genom hudkontakt, och anses därför vara en STI. Men vårtor kan inte spridas från någons hand till könsorganen, och vice versa. HPV är till och med så vanligt att amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) säger att de flesta sexuellt aktiva människor får det någon gång - men den viktigaste skillnaden är om viruset leder till komplikationer såsom kondylom eller inte.
Symtom för kondylom (könsvårtor)
Det är relativt lätt att upptäcka könsvårtor, det sitter ofta i klungor eller grupper vilket gör att man lätt kan se dem eller känna dem. Kondylom är mjuka utväxter som framträder på könsorganet. Dessa hudutväxter kan orsaka smärta, obehag och klåda.
Symptomen på kondylom, det vill säga könsvårtor, kan variera från person till person. Vanligtvis känner man av stickningar, klåda, obehag eller blödningar kring könet. I vissa mer ovanliga fall även blödningar. Det kan också uppstå brännande känslor på området. Symptomen för könsvårtor kan ofta vara osynliga i flera månader innan de visar sig.
Könsvårtor kommer i olika former och storlekar men i majoriteten av fallen sitter dem tätt ihop. Storleken brukar variera mellan 2 mm till 10 mm. Dess utseende är ofta vitaktigt eller rosa/rött, en del är platta och en del utstående. Vårtorna samlas ofta kring blygdläpparna på kvinnor eller på penisskaftet eller ollonet på män, i vissa fall sitter vårtorna runt anus. De är särskilt farliga för kvinnor eftersom vissa typer av HPV också kan orsaka cancer i livmoderhalsen och vulvan.
-
Kondylom symptom:
- Kondylom växer oftast tillsammans i klungor & orsakar små utväxter som kan liknas vid vårtor.
- Storleken på könsvårtorna kan oftast variera mellan 2-10mm och de är ofta rosa/röda eller vitaktiga.
- Vanliga symtom är klåda, smärta och en allmän känsla av obehag.
- Kondylom växer ofta runt blygdläpparna hos kvinnor, medan de hos män oftast förekommer på penisskaftet, ollonet eller runt analöppningen.
- Alla bör vara vaksamma mot en eventuell smitta, men det är särskilt viktigt för kvinnor. Vissa sorters humant papillomvirus kan, förutom kondylom, även orsaka livmoderhalscancer. Om du är orolig för att du kan ha fått den form av HPV som kan orsaka livmoderhalscancer, kan din läkare utföra ett DNA-test. Detta avgör vilken stam av HPV du har i ditt system.
Om du misstänker att du har Kondylom (könsvårtor) så bör du omedelbart uppsöka en läkare eller gynekolog för undersökning och tester. I och med att könsvårtor är så smittsamt så bör du undvika sexuell aktivitet innan du har fått svar. Läkaren kan rekommendera både receptbelagda och naturliga behandlingar. Din läkare utför en fysisk undersökning av alla områden där du misstänker att könsvårtorna kan förekomma. Eftersom kondylom kan vara djupt inne i kroppen för kvinnor, kan din läkare behöva göra en bäckenundersökning. De kan tillämpa en milt sur lösning, gör att könsvårtorna mer synliga.
En läkare kan också göra ett cellprov, vilket innebär att man tar en bomullstopp av området för att erhålla celler från livmoderhalsen. Dessa kan sedan testas för förekomst av HPV. Vissa typer av HPV kan orsaka onormala resultat på ett cellprov, vilket kan tyda på precancerösa förändringar. Om din läkare upptäcker dessa avvikelser, kan du behöva göra mer frekventa undersökningar för att övervaka eventuella förändringar. Läkaren kommer också att ställa frågor om din hälsa och sexuella historik. Detta inkluderar symtom du har upplevt och alla gånger du har haft oskyddat sex, inklusive oralsex.
Behandla kondylom & könsvårtor
Det är viktigt att både försöka undvika och behandla kondylom eftersom HPV är den främsta orsaken till cancer i livmoderhalsen. Humant papillomvirus kan även orsaka precancerösa förändringar i cellerna i livmoderhalsen, eller dysplasi. Andra typer av HPV kan också orsaka cancer i vulvan (som är det yttre könsorganet hos kvinnor), liksom penis- och analcancer. Det innebär att även män bör vara väldigt vaksam och behandla kondylom så fort som möjligt.
Medan synligt kondylom ofta går bort med tiden, kan viruset inte elimineras när det hamnat i ditt blodomlopp. Detta innebär att du kan få flera utbrott under loppet av ditt liv. Detta gör hanteringen av symtom viktigt eftersom du vill förhindra överföring av viruset till andra. Eftersom att det inte finns någon permanent behandling så väljer män och kvinnor att regelbundet använda sig av vårtbehandlingar för att kontrollera symtomen.
Det är även möjligt att behandla symptomen naturligt genom att använda sig av ingredienser som motverkar vårtviruset att föröka sig och växa. Behandlingen kan bekämpa de här symptomen och få bort vårtorna, men det finns inget som kan garantera att könsvårtorna inte kommer tillbaka igen, ibland handlar det om flera år senare. Detta är ofta homeopatiska sprayer, oljor eller vätskor som tillämpas på det drabbade området. Besök antingen en läkare eller ditt närmaste apotek för att diskutera möjliga behandlingsalternativ. Behandlingarna varierar mellan enkla lösningar till kliniska ingrepp, som att till exempel frysa bort vårtorna.
Kondylom kan överföras till andra, även när det inte finns några synliga vårtor eller andra symtom. Det finns både receptbelagda läkemedel och naturläkemedel som stärker immunförsvaret, som kan hjälpa dig genom ett utbrott av kondylom och minska risken för att du för det vidare till partners.
Myter om kondylom & könsvårtor
Trots att kondylom och könsvårtor är en av de vanligaste könssjukdomarna idag så finns det mängder av myter kring papilloma viruset. Att använda fel metoder för att få bort vårtorna kan leda till förödande konsekvenser som ger betydligt mer skada än bot. Här kommer de vanligaste myterna och missuppfattningarna kring könsvårtor och hur de ska behandlas.
"Låter jag könsvårtorna vara så försvinner dem med tiden"
Du kanske har hört människor som har sagt att deras könsvårtor har försvunnit med tiden. Även fast de kan göra det i sällsynta fall så ska du aldrig vänta på att vårtorna försvinner av sig självt. Faktum är att låter du vårtorna vara kan det vara betydligt svårare att få bort dem och de kan bli inflammerade och leda till mycket skada. Så snart du fått diagnosen så ska du så fort som möjligt se till att få rätt behandling som kan ta bort dina symptom.
"Ser jag inga tecken på könsvårtor så har jag det inte"
Det här är en av de vanligaste missuppfattningarna kring kondylom. Sanningen är att symptomen av HPV kan vara inaktiv i månader innan de börjar synas. Oftast så brukar de ta två veckor från dess att du blivit smittad tills att de dyker upp, och ibland så syns de inte överhuvudtaget. Om du misstänker att du har kondylom men inte ser några symptom så borde du besöka en läkare så snart som möjligt, detta för att förhindra att du för infektionen vidare till din partner.
"Jag kan endast få könsvårtor genom oskyddat sex"
Det är sant att oskyddat sex en den vanligaste orsaken till könsvårtor, men det är inte den enda vägen en man eller kvinna kan bli smittad av viruset. Det räcker ibland bara med att du använder samma handduk som någon med viruset för att den ska överföras och leda till kondylom.
"Jag kan helt få bort könsvårtor med en operation"
Det här är givetvis inte sanning. Det är faktiskt så att det inte finns någon komplett behandling för HVP, och utbrott av könsvårtor kan uppkomma igen i framtiden. Men den goda nyheten är att framtida utbrott kan förhindras genom vissa homeopatiska behandlingar och krämer.